brand zoom_in_icon facebook instagram up arrow menu icon menu close down-arrow arrow right
play

Haveriet

Tar upp problemen till ytan.

 

På nyårsafton 2019 lanserades projektet Haveriet, Expect a better Tomorrows nya miljöprojekt med inriktning på våra svenska hav.

Projektet har sin bakgrund i att haven längs vår svenska kust behöver hjälp. Vi har övergödning och giftiga algblomningar, överfiske och vårdslös hantering av fiskbestånden, helt utan hållbarhetstankar. För att inte tala om syrebristen och de gigantiska ytor med döda bottnar som växer för varje år.

Problemet måste upp till ytan. Haveriet vill visa upp, att det som pågår och har pågått sedan länge under ytan, inte är något annat än ett haveri. Och att det är hög tid att vi tar tag i och återställer det hav vi är så beroende av. Haveriet vill informera om livet under ytan och hur mycket det påverkar oss över ytan. Haveriet ska också, med hjälp av Marint Kunskapscenter och den marina pedagogik som finns där, sprida och öka havskunnigheten bland barn och ungdomar i hela landet. Och visa upp för vuxna vad de kan och måste göra för att hjälpa våra hav och vatten att återhämta sig.

Målet med initiativet är, förutom att belysa det akuta läget längs Sveriges kust, också att hjälpa Marint Kunskapscenter att etablera fler Unga Havsambassadörer på orter längs den svenska kusten. Vid årets slut ska Haveriet ha initierat Unga Havsambassadörer på minst 12 platser. Haveriet är också en insamling där det kommer att samlas in pengar från allmänheten och företag. Pengarna från insamlingen ska bli grunden till en nationell stiftelse som Marint Kunskapscenter ska driva kring projekt för en bättre havsmiljö.

Under hösten har NocNoc varit en stor del i att ta fram idén till projektet. Vi har även skapat logotyp, den grafiska profilen, tonalitet, hemsida och lanseringsfilm. Under 2020 kommer vi arbeta löpande med PR, content och material till de sociala kanalerna.

Läs mer om Haveriet på haveriet.se